040 2522559
Eindhoven
040 2522559
Eindhoven

Over Sanne Marsé

Dit is
Sanne.

In mijn praktijk ben ik het beste op mijn plek, met de cliënten, tussen de beeldende materialen. Onderzoeken, uitproberen, grenzen verleggen en loslaten.

Ik hou ervan om van perspectief te veranderen om iets van een andere kant te kunnen bekijken.

Dit is Sanne

beeldende creatieve therapie eindhoven sanne marse beeldend therapeut

Ruim 20 jaar geleden vond ik het lastig om de keuze te maken tussen werken met mensen of werken met kunst. Ik koos voor de kunstacademie en daar achteraan een eerstegraads docentenopleiding. Toen ik daarna in het Voortgezet Speciaal Onderwijs ging werken, ontdekte ik de kracht beeldend werken om een ander zich te laten uiten, afleiden, ontspannen of uitdagen. Ik kon niet anders dan de opleiding Creatieve Therapie in deeltijd te starten.

Daarna heb ik met veel verschillende doelgroepen gewerkt. Allemaal hadden ze gemeen dat het zich uiten in woorden om diverse redenen lastig was, vooral wanneer het over moeilijke emoties of ervaringen gaat.

In 2011 ben ik gestart met mijn praktijk als zelfstandig gevestigd beeldend therapeut en heb ik een netwerk opgebouwd met samenwerkingspartners die een perfecte match zijn. Omdat ook het lesgeven me niet helemaal losliet, zorg ik dat ik jaarlijks ook wat kleine opdrachten uitvoer voor bijvoorbeeld het Ministerie van Onderwijs en de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Maar in mijn praktijk ben ik het beste op mijn plek, met de cliënten, tussen de beeldende materialen. Onderzoeken, uitproberen, grenzen verleggen en loslaten.

Je zou mij een beelddenker kunnen noemen. Ik zie snel plaatjes bij taal, soms een schema, soms een andere manier om de boodschap te versterken door een visuele vertaling. Dit werkt niet alleen voor mijzelf sterk in het begrijpen, doorzien en onthouden, maar ook voor mijn cliënten. Ik ben ook dol op experimenteren, het resultaat loslaten, waardoor je eigenlijk weer in een onbevangen toestand gewoon kunt ervaren, mag spelen.

Ik heb een grote affiniteit met leren, dus ik gun mezelf regelmatig weer extra scholing. Hierdoor heb ik een volle toolbox aan benaderingswijzen, methodieken en oefeningen in mijn bezit. Maar vooral de methodieken van ACT, Schematherapie en de CSR®-methode zet ik veelvuldig in. Ik vind het daarin noodzakelijk om steeds af te stemmen op de behoefte van de cliënt om op maat te werken.

Enkele andere weetjes over mij

 • Ik ben een echte boekenwurm, zweer nog steeds bij een ‘echt’ boek en kom regelmatig in de bibliotheek.
 • Van cliënten hoor ik dat ze in hun behandeling ervaren dat ik naast hen sta in plaats van tegenover hen. Dat is voor mij een groot compliment.
 • Ik hou van structureren en lijstjes maken, maar weet inmiddels gelukkig ook wanneer daarmee te stoppen.
 • Ik hou ervan om van perspectief te veranderen om iets van een andere kant te kunnen bekijken.
 • Ik ben er niet vies van om in de oefening af en toe wat toneel te spelen zodat jij beter kunt voelen wat bepaald gedrag van de ander met je doet.
 • Ik creëer graag in de breedste zin van het woord: bakken, tekenen, tuinieren. Ik heb losgelaten dat ik in 1 hobby super goed moet worden, want ik vind nou eenmaal te veel dingen leuk om er 1 te kunnen kiezen.

Samenwerking met collega’s

Beeldende therapie is een behandeling die op zichzelf staat, maar kan ook ingezet worden als aanvulling op een psychologische behandeling zoals bijvoorbeeld EMDR of psychotherapie (multidisciplinair). Daarom werk ik nauw samen met een aantal collega’s in de regio.

Mijn collega’s zullen je naar mij verwijzen als je bijvoorbeeld:

 • Moeite hebt het uiten van je emoties en daar woorden aan te geven.
 • Verbaal sterk bent maar daardoor moeilijk bij je gevoel komt.
 • Een taboe hebt rusten op praten of het benoemen van een ervaring.

Beeldende therapie kan op verschillende momenten in de multidisciplinaire samenwerking worden ingezet:

 • Wachttijd overbrugging. Je moet een tijdje wachten op behandeling bij mijn collega maar we kunnen samen vast je klacht verder onderzoeken zodat je straks gemakkelijker start bij mijn collega.
 • Observatie. De manier waarop je een opdracht aanpakt, heeft vaak directe relatie met het dagelijks leven. Hierdoor kan Beeldende therapie veel informatie geven voor de observatie en/of diagnostiek.
 • Stabilisatie. Je zit in een heftige periode of crisis waardoor het eerst nodig is om wat ruimte en rust te creëren in je emoties, lichaam en omstandigheden.
 • Voelen. Je oefent met gevoelens en emoties doordat een oefening dit bij je prikkelt. Hier kan direct naar gekeken/op gereflecteerd worden.
 • Uiten. Je leert hetgeen zich van binnen afspeelt te laten zien in beeld. Hier kan later met een afstand samen naar gekeken/op gereflecteerd worden.
 • Inzicht. Je gaat nieuwe uitdagingen aan in een oefening, waardoor nieuwe inzichten worden verworven.
 • Oefenen. Je oefent met nieuwe vaardigheden/inzichten, in het klein en in een veilige omgeving.
 • Nazorg. Na een intensief behandeltraject kan het prettig zijn om nog af en toe met het geleerde te blijven oefenen.

Ben jij een collega en ben je benieuwd of Beeldende therapie passend zou zijn voor je cliënt als aanvulling op een behandeling bij jou of als doorverwijzing? Neem dan even contact met me op, dan bekijken we samen wat ik in de casus kan betekenen.

Kwaliteit

Kwaliteitsregisters
Ik ben lid van de Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB), de Nederlandse Vereniging van Beeldende Therapie (NVBT) en de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG).

Tevens ben ik geregistreerd als zelfstandig vaktherapeut in het Register Vaktherapie en maak onderdeel uit van de Vrijgevestige Vaktherapeuten (FVB-VVT).

Mijn praktijk is geregistreerd binnen Het Algemeen Gegevens Beheer Zorgverleners.
ABG-code Zorgverlener: 90-044028
ABG-code Praktijk: 90-52753

Praktijkvoorwaarden: open PDF-document

Klachtenregeling

De praktijk voldoet aan de eisen van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Mochten er onverhoopt klachten zijn over de behandeling dan bekijk ik die graag samen. Komen wij er samen niet uit dan kunnen we gebruik maken van de klachtenfunctionaris van de NFG. Op de website van de NFG lees je hoe dit in zijn werk gaat.